Broodmessen Forged
Broodmes - een mes voor elke keuken
Wat maakt een mes een broodmes?
Een broodmes is een lang mes met een gekarteld lemmet. Het is meestal vrij flexibel en delicaat genoeg om het brood intact te houden terwijl je het toch snijdt. Met het gekartelde lemmet kun je zacht brood snijden en door de korst gaan zonder gekartelde randen en zonder het brood te pletten. Dit type mes is een van de drie essentiële messen voor elke keuken - bekijk hier onze ultieme gids voor het kopen van een mes.
Op Kulina vind je kwalitatieve roestvrijstalen broodmessen van betrouwbare merken zoals Wusthof, Zwilling of WMF. Je kunt ook kiezen voor gesmede broodmessen van het Nederlandse merk Forged of bekijk hier onze best verkochte broodmessen.
Waar wordt een broodmes voor gebruikt?
Een broodmes is erg veelzijdig en kan niet alleen worden gebruikt om brood te snijden. Dankzij het gekartelde lemmet is het perfect voor het snijden door zowel zachte cakes (biscuit) als dichte cakes (pondgebak), alle fruit en groenten met een harde schil - tomaten, ananas, pompoen, watermeloen, enz.
Hoe slijp je een broodmes?
Een broodmes moet geslepen worden, maar het hoeft niet zo vaak geslepen te worden als een koksmes. Er bestaat geen automatische messenslijper, dus je moet het handmatig doen. Om een mes met een gekarteld lemmet te slijpen heb je een keramische of stalen slijpstaaf nodig. Neem je broodmes, leg het op de staaf en beweeg het een paar keer op en neer. Je moet dit tand voor tand doen, helemaal langs het mes, waarbij je de staaf voorzichtig door elke vertanding haalt. Je kunt je mes ook naar een specialist brengen.
Hoe zorg je goed voor je broodmes?
Als je wilt dat je broodmes lang meegaat, zorg er dan voor dat je deze eenvoudige regels volgt voor het schoonmaken en opbergen van je messen:
- messen zijn vaak vaatwasmachinebestendig, maar we raden aan om je mes met de hand schoon te maken omdat vaatwasmiddelen het oppervlak van een stalen lemmet kunnen beschadigen
- als een mes een houten handvat heeft, mag het niet in de vaatwasser
- om te voorkomen dat houten handvatten uitdrogen, ze regelmatig oliën met lijnzaadolie of bijenwas
- berg je mes apart op zodat de messen niet bot worden. Gebruik een messenblok of een messenkoker
- slijp je mes regelmatig