Customer support:info@kulina.nl

Onderhoudsgids voor stalen pannen: zo zorg je voor een pan voor het leven

Een stalen pan is een investering in uw keuken die zich jarenlang terugbetaalt – mits u hem de juiste zorg geeft. Het is niet ingewikkeld, een paar eenvoudige stappen zijn voldoende en uw pan wordt uw rechterhand bij het koken. Laten we eens kijken hoe dat moet.



  1. Met heet water afwassen.
  2. Perfect droogmaken.
  3. Inbranden en met olie insmeren.
Alleen zo bereikt u de eigenschappen die de fabrikant van de stalen pan aangeeft. Dit proces zorgt namelijk voor een zogenaamde verzegeling, die een polymeer oppervlak op de pan creëert. Dit is het enige echt veilige anti-aanbak oppervlak dat de pan tegelijkertijd beschermt tegen corrosie.


Populaire stalen pannen

ocelová pánev před vypálením
Seasoning
Een gloednieuwe pan voorbereiden

Nu leggen we wat gedetailleerder uit hoe je een gloednieuwe stalen pan kunt voorbereiden, zodat deze anti-aanbak is en een leven lang meegaat.

Was de nieuwe pan met heet water - niet lauw of warm, maar echt heet - en verwijder met een zachte spons en een druppel afwasmiddel de laag bijenwas die de pan beschermde tegen roesten tijdens de opslag.

Droog de pan zo grondig af dat er geen druppel water meer op zit.

Giet olie in de pan en verdeel een dunne laag over het hele oppervlak, inclusief de randen. Verwarm op middelhoge temperatuur. Na ongeveer drie minuten begint het oppervlak van de pan donkerder te worden, na ongeveer 10 minuten begint het te roken en zal de binnenkant bruin gebrand zijn.

Laat de pan afkoelen en veeg overtollige olie weg met keukenpapier.

Laat de pan ten slotte nog een keer opwarmen om het inbrandproces te voltooien. Maar dit keer slechts ongeveer twee minuten, totdat het oppervlak bijna zwart is. Simpel gezegd, hoe donkerder de binnenkant, hoe beter de eigenschappen van de stalen pan zullen zijn.

Stalen pannen
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

De anti-aanbaklaag van een stalen pan herstellen

Als de pan zijn anti-aanbaklaag verliest, het oppervlak te plakkerig is of er roest op verschijnt, herhaal dan het hele inbrandproces.

ocelova panev po vypaleni
Hoe kook je in een stalen pan

Onthoud dat stalen pannen het beste werken met plantaardige oliën met een hoog rookpunt. Dat zijn oliën die bestand zijn tegen de hoogste temperaturen, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie.

Verwarm de pan voldoende lang voor het koken. Alleen zo voorkom je dat het eten blijft plakken.

Bereid het eten op middelhoge temperaturen. Te veel hitte veroorzaakt aanbakken en vooral het verbranden van het gerecht. Draai de ingrediënten ook niet te vroeg om, maar geef ze voldoende tijd om een korstje te vormen, zodat ze vanzelf van het oppervlak van de pan loskomen.


Stalen pannen

Het schoonmaken van een stalen pan

Was stalen pannen nooit in de vaatwasser. Dit verwijdert namelijk de beschermlaag en draagt bovendien bij aan corrosie. Laat de pan ook niet weken. Idealiter was je hem helemaal niet en gebruik je al helemaal geen schoonmaakmiddelen, schuursponsjes, enz. Om de anti-aanbaklaag te behouden, zou het voldoende moeten zijn om de pan met een keukenpapiertje uit te vegen. Als het toch nodig is om resten uit de pan te verwijderen, gebruik dan heet water en een spons of borstel. Droog de pan na het wassen grondig af en vet hem lichtjes in. Herhaal het inbakproces indien nodig. Zorg er ook voor dat de pan op een droge plaats wordt bewaard, om corrosie te voorkomen.

FAQ
Veelgestelde vragen
Waarom blijft mijn eten aan de stalen pan plakken?
Waarschijnlijk omdat het inbakproces niet goed is verlopen. Herhaal het opnieuw.
Hoe bak je een nieuwe stalen pan op de juiste manier in?
Was de pan met heet water en afwasmiddel, droog de pan af, breng een dun laagje plantaardige olie aan en verwarm de pan op middelhoog vuur tot de olie begint te roken. Laat de pan afkoelen, veeg overtollige olie weg en verwarm de pan kort opnieuw.
Kan ik een stalen pan in de vaatwasser reinigen?
Nee, reiniging in de vaatwasser kan de beschermlaag aantasten en roest veroorzaken.
Welk type vet is het beste om in een stalen pan te gebruiken?
Plantaardige oliën met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie of koolzaadolie, zijn het meest geschikt. Gebruik geen boter of olijfolie bij hoge temperaturen, omdat deze een lager rookpunt hebben en kunnen verbranden.
Wat moet ik doen als er roest op mijn stalen pan ontstaat?
Verwijder het met een fijn schuursponsje of schuurpad en bak de pan daarna opnieuw in.
Hoe houd je een stalen pan anti-aanbak?
Veeg de pan na gebruik alleen schoon met keukenpapier. Indien nodig, was de pan met warm water, droog hem grondig af en smeer hem daarna in met een dun laagje olie.
Kan ik een stalen pan op een inductiekookplaat gebruiken?
Ja, stalen pannen zijn compatibel met inductiekookplaten. Zorg ervoor dat de pan een vlakke bodem heeft voor optimaal contact met de inductiekookplaat.
Hoe herstel ik de anti-aanbakeigenschappen van een stalen pan?
Bak de pan opnieuw in. Dit proces herstelt de anti-aanbakeigenschappen en verlengt de levensduur van de pan.