Slow juicers

Slow juicers - een gezondere manier om van vers fruit te genieten

Welk fruit kun je persen in een slow juicer?

Een slow juicer, ook wel bekend als een masticating juicer, is een type sapmachine die op een lagere snelheid werkt in vergelijking met traditionele centrifugaaljuicers. Slow juicers staan bekend om hun vermogen om sap te extraheren terwijl ze meer voedingsstoffen, enzymen en smaken uit fruit en groenten behouden. Ze kunnen een grote variëteit aan fruit aan, en hier zijn enkele veelvoorkomende fruitsoorten die je meestal kunt persen met een slow juicer:

  1. Citrusvruchten: Langzame sapcentrifuges zijn uitstekend voor het extraheren van sap uit citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen. Door het langzame persproces blijven de natuurlijke smaken en voedingsstoffen van deze vruchten behouden.

  2. Appels: Appels kunnen worden geperst in een slow juicer, zowel zoete als wrange soorten. Zorg ervoor dat je de pitjes en het klokhuis verwijdert voordat je gaat persen.

  3. Bessen: Slow juicers kunnen bessen aan zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen. Deze vruchten leveren misschien niet zoveel sap op als andere, maar ze kunnen nog steeds geperst worden.

  4. Druiven: Druiven kunnen worden geperst met een slow juicer om vers druivensap te maken. Hieronder vallen zowel rode als groene variëteiten.

  5. Peren: Peren kunnen worden geperst nadat de pitten en het klokhuis zijn verwijderd. Ze voegen een zoete en milde smaak toe aan sappen.

  6. Granaatappels: Langzame sapcentrifuges zijn effectief in het extraheren van sap uit granaatappels. Door het langzame proces komt er meer sap uit de zaadjes (arils) zonder dat ze breken.

  7. Meloenen: Meloenen zoals watermeloen en cantaloupe kunnen worden geperst in een slow juicer. Ze hebben echter een hoog watergehalte en produceren misschien niet zo geconcentreerd sap als dichtere vruchten.

  8. Ananas: Ananassen kunnen worden geperst in een slow juicer. Verwijder de taaie buitenste schil voordat je gaat persen.

  9. Kiwi: Kiwi's kunnen na het schillen tot sap worden verwerkt. Ze voegen een pittige en verfrissende smaak toe aan sappen.

  10. Steenvruchten: Vruchten zoals perziken, pruimen en nectarines kunnen worden geperst in een slow juicer. Verwijder de pitten voor het persen.

  11. Mango's: Mango's kunnen worden geperst in een slow juicer nadat de schil en de pit zijn verwijderd. Ze voegen een tropische en zoete smaak toe aan sappen.

Vergeet niet om het fruit goed voor te bereiden voordat je gaat juicen. Dit houdt meestal in dat je ze grondig wast, schilt als dat nodig is en alle zaden, pitten of taaie delen verwijdert. Hoewel slowjuicers veelzijdig zijn, kan het zijn dat sommige vruchten meer sap en voedingsstoffen opleveren dan andere, dus het is goed om te experimenteren met verschillende combinaties om de smaak van je voorkeur te vinden.

Wat is het verschil tussen een slowjuicer en een gewone sapcentrifuge?

Slow juicers verschillen van gewone sapcentrifuges doordat hittegevoelige vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen verloren kunnen gaan tijdens de werking van een gewone sapcentrifuge. Dit komt doordat de wrijving van de messen in een gewone sapcentrifuge warmte genereert.

Gewone elektrische sapcentrifuges werken door fruit in stukjes te snijden met een hoge snelheid, vaak meer dan 20.000 omwentelingen per minuut, om sap te extraheren. Een slow juicerdaarentegen draait tussen de 30 en 200 keer per minuut.

Gewone sapcentrifuges verhogen ook de hoeveelheid zuurstof die aan het sap wordt toegevoegd tijdens het sapcentrifugeren, wat de oxidatie versnelt en ook kan leiden tot verlies van voedingsstoffen. Langzame sapcentrifuges bieden dus over het algemeen een sap van hogere kwaliteit met meer voedingsstoffen en een natuurlijkere smaak.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van slowjuicers?

Het vermogen van een slow juicerom sap te maken met meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen is het belangrijkste voordeel. Ze produceren niet alleen beter sap voor jou, maar ze smaken ook beter!

Daarnaast kunnen bladgroenten zoals munt, boerenkool, tarwegras en andere groene groenten worden geperst met slowjuicers. Noten en koffiebonen kunnen er ook mee worden verwerkt. Een slow juicer heeft ook het voordeel dat het hele fruit erin kan. Het sap wordt door de sapcentrifuge geperst en rechtstreeks in de container gegoten. Schillen, pulp, zaden en stengels van de pulp worden in een andere container gedaan.

Bovendien zijn ze aanzienlijk stiller dan conventionele sapcentrifuges.

Andere collecties sapcentrifuges van gerenommeerde bedrijven zijn verkrijgbaar op Kulina, waaronder elektrische sapcentrifuges en handmatige citruspersen.