Vijzels

6 items total
Kruidenmolen GREEN TOOL 18 cm, groen, roestvrij staal/kunststof, Eva Solo ES531507
Vijzel 14 cm, graniet, Cole & Mason
Vijzel 14 cm, graniet, Cole & Mason
Online op voorraad (6 pcs)
44,49 €
CMH100279
Vijzel met stamper 18 cm, graniet, Cole & Mason
60,99 €
CMH100379
Vijzel met stamper GOURMET, porselein, WMF
27,99 € –12 %
24,60 €
WM0645416040
Vijzel met stamper ZWILLING SPICES , Zwilling
74,99 € –15 %
63 €
ZW39500024
Vijzel met stamper, bordeauxrood, Emile Henry
49,49 € –27 %
36 €
EH340255

Vijzel en stamper - je multifunctionele slijpgereedschap

Vijzel en stamper - een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de vijzel en stamper is uitgebreid en gaat duizenden jaren terug. Men denkt dat prehistorische volkeren voedsel fijnstampten en combineerden met behulp van de eerste vijzel en stamper. Het gebruik van vijzel en stamper heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld en het is een noodzakelijk stuk gereedschap geworden in veel industrieën, waaronder chemie, koken en geneeskunde.

Zelfs vandaag de dag gebruiken veel culturen die de authenticiteit en uitmuntendheid van traditionele voedselbereiding benadrukken nog steeds veel vijzels en stampers bij het koken. Het is een multifunctioneel instrument dat overal voor gebruikt kan worden, van het malen van specerijen en kruiden en het mengen van ingrediënten tot het bereiden van pesto, marinades en pasta's.

Wat is de belangrijkste functie van vijzel en stamper?

Een keukenvijzel en -stempel wordt voornamelijk gebruikt om ingrediënten, vooral droge, te mengen en te vermalen tot een fijn poeder of pasta. Om aromatische mengsels te maken voor marinades, rubs en sauzen gebruiken koks vaak een vijzel en stamper om kruiden, specerijen en zaden fijn te stampen. De ingrediënten kunnen worden fijngestampt en gemengd met de vijzel en stamper zonder te worden verhit, waardoor hun smaak of geur af en toe kan veranderen.

Vijzels en stampers worden ook vaak gebruikt voor het maken van pasta's zoals pesto, currypasta en kruidenrubbers. Verse kruiden en specerijen kunnen hun smaakcomponenten en natuurlijke oliën vrijgeven wanneer ze worden fijngestampt en gemalen in een vijzel en stamper, waardoor pasta's ontstaan die smaakvoller en geuriger zijn. Bovendien kunnen noten, zaden en granen met een vijzel en stamper worden vermalen tot fijn meel, dat vervolgens in veel bakrecepten kan worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen een vijzel en een kruidenmolen?

Het belangrijkste verschil tussen een vijzel en stamper en een kruidenmolen is de manier van malen. In tegenstelling tot een kruidenmolen, die gebruik maakt van een mechanische of elektrische methode om ingrediënten te pletten en te vermalen, vereist een vijzel en stamper het fysiek pletten en vermalen van ingrediënten.

Een vijzel en stamper zijn ideaal om kleine hoeveelheden ingrediënten te vermalen, en het ruwe oppervlak van de vijzel helpt om de olie en smaken van de ingrediënten vrij te maken.

Kruidenmolens daarentegen zijn gemaakt om grotere hoeveelheden ingrediënten te verwerken, ze zijn snel en geweldig als je tijdens het eten wat extra kruiden op tafel nodig hebt.

Als je een liefhebber bent van goede smaak in je keuken, ben je misschien ook geïnteresseerd in ons aanbod kruidenmessen, mezzalunas genaamd, koksmessen en onze collectie kruiden.