Frituren kan op twee manieren. Klassieke friteuses bereiden voedsel ondergedompeld in olie – met de typische smaak en structuur die we kennen uit restaurants. Heteluchtfriteuses gebruiken hete luchtcirculatie en bereiken een vergelijkbaar effect met een minimum aan vet en zonder onaangename geur.

Kwaliteitsfriteuses
Wat is het verschil tussen de twee?
Airfryer versus olie friteuse

Airfryer
Werkt volgens het principe van hete luchtcirculatie, waardoor gerechten met een minimum aan vet bereid worden – vaak zijn slechts een paar druppels olie nodig, of zelfs helemaal geen. Het resultaat is een lichtere variant van populaire gefrituurde gerechten, die vriendelijker is voor uw gezondheid en uw keuken.
- Gezondere bereiding, eenvoudiger schoon te maken, meer functies (bijv. bakken, grillen, opwarmen).
- Textuur en smaak kunnen iets 'lichter' zijn – minder uitgesproken dan bij traditioneel frituren.

Olie friteuse
De traditionele manier, waarbij gerechten ondergedompeld in hete olie worden gefrituurd. Deze methode zorgt voor een typisch knapperig korstje en een volle smaak, zoals je die kent uit restaurants of kraampjes.
- Authentieke smaak en textuur, perfect knapperig resultaat.
- Hoger olieverbruik, complexere reiniging, noodzaak om de olie regelmatig te vervangen, en ook een hoger vetgehalte in de gerechten.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een friteuse?

Formaat van de friteuse
Gezinnen kiezen meestal voor friteuses met een inhoud van 3-4 liter, waarmee ze voldoende porties tegelijk kunnen bereiden.
Als je voor meer mensen kookt, is het de moeite waard om een groter model met een inhoud van 5 liter of meer te kiezen – vooral bij heteluchtfriteuses, waar het belangrijk is om voldoende ruimte te hebben voor een gelijkmatige garing van het gerecht.
Als je voor meer mensen kookt, is het de moeite waard om een groter model met een inhoud van 5 liter of meer te kiezen – vooral bij heteluchtfriteuses, waar het belangrijk is om voldoende ruimte te hebben voor een gelijkmatige garing van het gerecht.
Vermogen (prestatie)
Het is simpel: hoe hoger het vermogen, hoe sneller de opwarming en dus hoe korter de bereidingstijd.
Het gebruikelijke bereik is 1200-2000 W, voor grote friteuses zelfs meer.
Het gebruikelijke bereik is 1200-2000 W, voor grote friteuses zelfs meer.
Bediening en programma's
De meeste friteuses bieden een overzichtelijke digitale bediening met een touchscreen en praktische, vooraf ingestelde programma's voor specifieke gerechten – u hoeft alleen maar een programma te selecteren en de friteuse stelt automatisch de optimale tijd en temperatuur in.
Sommige modellen bieden ook een verbinding met een mobiele app, waar u meer recepten, tips en de mogelijkheid tot bediening op afstand kunt vinden.
Sommige modellen bieden ook een verbinding met een mobiele app, waar u meer recepten, tips en de mogelijkheid tot bediening op afstand kunt vinden.
Extra functies
Overweeg of u deze opties op prijs stelt:
- timer,
- temperatuurbehoud,
- bescherming tegen oververhitting,
- transparant deksel,
- automatisch roeren.
Reinigingsgemak
Gemakkelijk schoonmaken is een groot voordeel bij het kiezen van een friteuse. Modellen met een uitneembare mand en andere onderdelen die u veilig in de vaatwasser kunt reinigen, besparen u tijd en moeite.
Bij heteluchtfriteuses zult u bovendien waarderen dat er bij de bereiding van gerechten een minimum aan olie kan worden gebruikt – hierdoor worden ze minder vuil en vergen ze over het algemeen minder onderhoud dan klassieke frituurpannen.
Bij heteluchtfriteuses zult u bovendien waarderen dat er bij de bereiding van gerechten een minimum aan olie kan worden gebruikt – hierdoor worden ze minder vuil en vergen ze over het algemeen minder onderhoud dan klassieke frituurpannen.
Formaat en ontwerp
Overweeg hoeveel ruimte u beschikbaar heeft op uw aanrecht of in uw kast.- Compacte modellen zijn gemakkelijk op te bergen en zijn ook geschikt voor kleinere keukens.
- Grotere frituurpannen – vaak multifunctionele apparaten met meer programma's of twee manden – nemen meer ruimte in beslag, maar bieden meer kookmogelijkheden.
Onze tip
Lees ook
Hogedrukpan - nog een superhulp voor snel koken?
Tijds- en energiebesparing – dat zijn de twee belangrijkste redenen om een hogedrukpan aan te schaffen. Maar er zijn er in werkelijkheid nog veel meer...
Topmerken friteuses waarop u kunt vertrouwen
Bij het kiezen van een friteuse is het de moeite waard om te kiezen voor een bewezen merk dat kwaliteit, betrouwbaarheid en doordachte functies biedt.
Tefal is een van de leiders op het gebied van heteluchtfriteuses – hun modellen scoren met een modern design, slimme programma's en de nadruk op gezonder koken.
Severin zal iedereen waarderen die op zoek is naar solide prestaties voor een redelijke prijs – het biedt zowel compacte als gezinsmodellen met eenvoudige bediening en goede uitrusting.
En als u het frituren nog aangenamer wilt maken, biedt het merk Lékué praktische siliconen vormen die het bereiden en schoonmaken vergemakkelijken en vooral geschikt zijn voor airfryers.
Tefal is een van de leiders op het gebied van heteluchtfriteuses – hun modellen scoren met een modern design, slimme programma's en de nadruk op gezonder koken.
Severin zal iedereen waarderen die op zoek is naar solide prestaties voor een redelijke prijs – het biedt zowel compacte als gezinsmodellen met eenvoudige bediening en goede uitrusting.
En als u het frituren nog aangenamer wilt maken, biedt het merk Lékué praktische siliconen vormen die het bereiden en schoonmaken vergemakkelijken en vooral geschikt zijn voor airfryers.

FAQ
Veelgestelde vragen
Is een airfryer echt gezonder dan een traditionele frituurpan?
Ja, omdat het eten wordt bereid met een minimum aan vet of helemaal zonder olie. Het resultaat is een lichter gerecht met minder calorieën en vet, hoewel de smaak en textuur iets anders zullen zijn dan bij traditioneel frituren.
Hoeveel olie heb ik nodig in een airfryer?
Meestal zijn een paar druppels olie voldoende – bijvoorbeeld voor de derde keer aardappelen. Voor sommige gerechten is helemaal geen olie nodig.
Hoeveel elektriciteit verbruikt een friteuse?
Het hangt af van het vermogen (input) en de kooktijd. Het gemiddelde verbruik ligt tussen 1,2 en 2 kWh per uur, maar dankzij de snelle bereiding zijn de totale kosten laag.
Moet de olie in de friteuse regelmatig worden vervangen?
Ja, bij oliefriteuses moet de olie regelmatig worden vervangen om te voorkomen dat deze verbrandt en de smaak en veiligheid van het voedsel aantast. Het wordt aanbevolen om dit na een paar keer gebruiken te doen, afhankelijk van het type gerecht.
Kan een air fryer een oven vervangen?
Voor kleinere porties en eenvoudige gerechten is dat vaak wel het geval – het is sneller, energiezuiniger en gemakkelijker schoon te maken. Maar voor grotere bakprojecten is een traditionele oven nog steeds handig.