Keuken schoonmaken en organiseren

caj

Hoe u uw keuken schoonmaakt en goed organiseert - 6 praktische tips en de beste producten voor een perfecte keukenorganisatie

Het organiseren van uw keuken is een cruciale stap als u wilt dat uw ruimte functioneel, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk schoon te houden is. Als u van plan bent om uw keuken schoon te maken en ervoor te zorgen dat de items die u nodig heeft altijd bij de hand zijn en daar liggen waar ze horen te zijn, moet u beginnen met het volgen van enkele eenvoudige organisatietips en het aanschaffen van de benodigde accessoires. Volg onze stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van uw keuken en bekijk onze zorgvuldige selectie van praktische en duurzame maar ook stijlvolle accessoires die essentieel zijn als u uw keuken perfect wilt organiseren.

Wat u in deze winkelgids kunt vinden: 

1/ Hoe maakt u uw keuken schoon? Stapsgewijze handleiding.
2/ Stijlvolle afvalbakken
3/ Het organiseren van uw keukenwerkblad
4/ Het organiseren van uw keukenkasten en lades
5/ Voedselopslag - het organiseren van uw voorraadkast & voedselvoorraad
6/ Het organiseren van uw gootsteen
7/ Keukentextiel

 

 • Ruim uw keuken op en terwijl u dit doet... wees stoer en speel de strenge agent(e), geen excuses, geen schuldgevoelens. Laat sentimentele rommel los en gooi gewoon alle dingen weg die u niet gebruikt of die u het afgelopen jaar niet heeft gebruikt. Zorg ervoor dat uw keuken altijd opgeruimd aanvoelt. Dit maakt elke dag koken en leven gemakkelijker en u zult er echt van genieten om in de keuken te zijn, dus als u een voorjaarsschoonmaak wilt doen, begin dan met alles uit de keukenkasten en lades te halen, neem elk voorwerp in de hand en beslis of u het wilt bewaren of weggooien.
 • Beslis waar u dingen in uw keukenkastjes en lades wilt plaatsen en denk hierbij eerst aan 'efficiëntie'. Plaats uw keukenaccessoires waar ze binnen handbereik zijn wanneer en waar u ze nodig heeft. Algemene regel is om voorwerpen die u het meest gebruikt op ooghoogte te houden en de artikelen die u minder vaak gebruikt verder weg of hoger.

 

 • Organiseer uw keukenaccessoires per zone:
  ZONE 1:  alledaagse borden, kommen, eenvoudig glaswerk, kopjes, bestek (gemakkelijk toegankelijk, indien mogelijk dicht bij de vaatwasser)
  ZONE 2: kookgerei en accessoires die worden gebruikt bij het koken - pannen, koekenpannen, snijplanken, spatels, houten lepels, mengkommen, kruiden (dichtbij het fornuis en de oven)
  ZONE 3: voorraadkast of uittrekbare opbergruimte - droog voedsel, kruiden, grotere keukenhulpmiddelen of keukenapparatuur die u niet dagelijks gebruikt
  ZONE 4:  afvalbak en de gootsteen – organiseer uw afval, schoonmaakspullen, afwasaccessoires onder of rond de gootsteen
  ZONE 5: thee & koffiestation: thee en koffie en alle accessoires moeten naast de mokken, kopjes en waterkoker worden bewaard
  ZONE 6: elegant serviesgoed, serveerschalen, glaswerk en baraccessoires die u over het algemeen alleen gebruikt als er gasten zijn. Bewaar deze spullen indien mogelijk in een andere ruimte van uw huis (eetkamer of in de woonkamer).)

 • Doe ontbijtgranen, gebak, pasta, rijst, snacks en ander droog voedsel in transparante vershouddozen, manden of andere soorten keukenopbergers. U heeft dan meer ruimte, ze blijven langer goed en u kunt alles zien en sneller de ingrediënten vinden die u nodig heeft. 
 • Maak gebruik van lade-opbergers en verdelers, gebruik verschillende soorten keukenopbergers, maak gebruik van de deuren van uw keuken- en voorraadkasten, installeer hangende rekken en haken, gebruik uw wand- en deurruimte om alles overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar te houden.
 • Volg het keukenschoonmaakplan – als het gaat om de dagelijkse schoonmaak, zorg er dan voor dat u altijd hetzelfde, eenvoudige schoonmaakplan volgt. Bijvoorbeeld: maak het aanrechtblad en de tafel schoon, doe de afwas/ruim de vaatwasser in, maak de kookplaat schoon, veeg uw aanrecht schoon, maak de gootsteen schoon en breng het vuilnis weg. Meer ingewikkelde klusjes zoals het dweilen van de vloer, het ontkalken van uw waterkoker of het schoonmaken van uw keukenlades kunnen op specifieke dagen van de week of de maand worden ingepland

 

Het organiseren van uw keukenafval is altijd al een grote uitdaging geweest, en nu we ons bewust zijn van de impact van het sorteren van afval op ons milieu, had het nog een grotere uitdaging kunnen worden. Maar premium fabrikanten van afvalbakken zorgen ervoor dat u geen problemen ondervindt bij het beheren van uw afval - niet als het gaat om de duurzaamheid en bruikbaarheid van de afvalbakken die ze aanbieden, noch als het gaat om de stijlvolle uitstraling van uw keukenruimte.

Waar een afvalbak te plaatsen?

Traditioneel bewaart u uw afvalbak meestal onder de gootsteen, wat een geweldige oplossing is voor kleine keukens en kleine gezinnen. Wanneer u echter uw afval wilt scheiden, wanneer uw gezin veel afval produceert of wanneer u een grote keuken heeft, kunt u overwegen om voor een losse afvalbak te kiezen. Raak echter niet in paniek! Moderne afvalbakken zien er geweldig uit en lijken soms niet eens op een afvalbak.

Wat voor afvalbakken zijn er beschikbaar?

Bij Kulina bieden wij u een grote selectie afvalbakken van een van de wereldberoemde fabrikanten van keukenproducten: Brabantia. Brabantia is gespecialiseerd in praktische en elegante oplossingen voor moderne woningen, inclusief afvalbeheer voor elk type en formaat keuken en gezin. In de catalogus biedt het merk afvalbakken aan in alle maten, kleuren en met verschillende praktische kenmerken. Daaronder vindt u:

 • pedaalemmers met één, twee of drie vakken voor afvalsortering
 • inbouw-afvalbakken (te monteren aan de binnenkant van de deur van uw keukenkastje)
 • touch bins in alle maten en kleuren - elegante en stijlvolle prullenbakken
 • stapelbare afvalbakken
 • bakken voor composteerbaar afval
 • kleine afvalbakken voor op het aanrecht
 • extra sterke en composteerbare vuilniszakken

Zoals u ziet zijn de mogelijkheden voor het perfect organiseren van uw keukenafval vrij breed. Het enige wat u hoeft te doen is een perfecte oplossing voor uw huis en keuken te kiezen.

Bekijk alle afvalbakken

 

Als u graag tijd in uw keuken wilt doorbrengen, als u voldoende ruimte wilt hebben voor het bereiden van eten en als u het gevoel wilt hebben van een goed georganiseerde, schone ruimte om u heen, zorg er dan voor dat u aanrechtblad zo rommelvrij en zo functioneel mogelijk. Om dit te bereiken heeft u een aantal keukenaccessoires nodig die het aanrecht organiseren.

Snijplanken – bewaar ze op een stijlvolle manier en houd ze schoon!

Waar bewaart u een snijplank?

Het volgende dat op uw aanrecht staat, is een snijplank of een set snijplanken. Afhankelijk van de stijl van uw interieur kunt u ze op een stijlvolle manier tegen de muur laten leunen, (vooral als u voor houten planken van verschillende afmetingen gaat) kunt u een set kopen met een speciale standaard of ze gewoon in de keukenla of kastje leggen. Vergeet echter niet dat ze wat luchtcirculatie nodig hebben om echt goed te drogen.

Hoe maakt u uw snijplanken schoon?

Welke manier u ook kiest om uw snijplanken op te bergen, zorg ervoor dat u ze op de juiste manier schoonmaakt en gebruikt, zodat ze geen ziektekiemen overbrengen. Onthoud dat een van de belangrijkste regels is om verschillende snijplanken te gebruiken voor het snijden van vlees, brood en groenten. Zet een houten snijplank nooit in de vaatwasser. Maak ze direct na gebruik schoon, droog ze af en wrijf ze af en toe in met een druppeltje olie.

Sommige snijplanken die bij Kulina verkrijgbaar zijn, zijn veel meer dan alleen standaard snijplanken. Ze hebben groeven voor het opvangen van kruimels of sappen, sommige zijn opvouwbaar waardoor het gemakkelijker is om gesneden voedsel in de pan te doen, sommige worden geleverd met een standaard of maken deel uit van een set. Kies degene die het beste aan uw behoeften voldoet of degene die u het leukst vindt. Dit is heel belangrijk - u zult het elke dag gebruiken!

 

Messenblokken – houdt uw messen veilig en binnen handbereik!

Wat is een van de keukengereedschappen die u het meest gebruikt in de keuken? Een mes! En daarom is het wel zo prettig als u uw messen altijd bij de hand hebt, mooi opgeborgen in een stijlvol messenblok of op een magnetisch messenrek.

Waarom is het goed om uw messen in een messenblok te bewaren?

Uw messen op of boven het werkblad bewaren heeft ook nog een ander voordeel ten opzichte van ze in een keukenla te bewaren. Het beveiligt uw messen en houdt ze gescheiden zodat ze langer scherp blijven. Zorg ervoor dat u uw messenblok regelmatig schoonmaakt en dat u daarbij de instructies van de fabrikant opvolgt.

 

Broodtrommels – waarom zou u ze kopen?

Waar moet brood worden bewaard?

Als u geen voorraadkast heeft, bewaart u brood waarschijnlijk op het aanrecht of in een keukenla. Bewaar brood nooit in de koelkast of in de buurt van een warmtebron. Brood moet op een donkere, droge en koele plaats worden bewaard en een goede broodtrommel is een perfecte keuze. Welke broodtrommel is het beste?

Broodtrommels van goede kwaliteit zijn gemaakt van voedselveilige materialen, laten lucht circuleren, zijn makkelijk schoon te maken en houden uw brood langer vers. Sommige hebben functionele kenmerken, zoals deksels die dienen als snijplanken. Kies een broodtrommel die past bij de hoeveelheid brood die u gewoonlijk koopt en die het beste past bij uw keukenstijl. Bij Kulina vindt u een groot assortiment broodtrommels in verschillende kleuren en stijlen. U kunt kiezen voor RVS, functionele broodtrommels van Brabantia of WMF, houten en keramische broodtrommels van Continenta of stijlvolle broodtrommels van Alessi.

 

Opbergers voor gebruiksvoorwerpen – geef uw bakspanen en spatels een goede plek

Houd uw keukengereedschap en keukengerei altijd bij de hand als u aan het koken bent. Als u rechtshandig bent, bewaar dan uw basisbenodigdheden zoals een pollepel, bakspanen en keukenspatel rechts van het fornuis (ofwel in een keukenla of in een keukengerei-organiser). Bewaar aan de linkerkant van het fornuis keukengerei en accessoires die u niet zo vaak gebruikt (knoflookpers, blikopener, vleeshamers, tangen, etc.

Uw keukengereihouders hoeven niet saai te zijn! Voeg wat stijl toe aan uw keuken en kies opbergers die uw keuken karakter geven of die bij de stijl passen.

Bekijk opbergers voor keukengerei

 

Keukenrolhouders - de beste vriend van elke kok!

Last but not least… de keukenrolhouder, de beste vriend van elke kok! Het gebruik van keukenpapier in de keuken is hygiënisch en comfortabel, tenzij het af en toe van het aanrecht op de grond valt of het moeilijk voor u is om met één hand zoveel vellen af te scheuren als u nodig heeft. Maar met een goede keukenrolhouder ziet het er veel beter uit en werkt het veel gemakkelijker, dus zorg ervoor dat u er een koopt die past bij de stijl van uw keuken.

Bekijk keukenrolhouders

 

Kulina tip

Veel mensen bewaren specerijen in hun keukenlades of in de voorraadkast, maar u gebruikt ze eigenlijk tijdens het koken en daarom kunt u ze het beste in de buurt van het fornuis bewaren. U kunt een speciaal kruidenrek voor op het aanrecht gebruiken of een rek of plank voor kruiden boven uw aanrechtblad monteren, zodat u ze altijd bij de hand heeft wanneer u ze nodig heeft.

 

Probeer bij het organiseren van uw keukenkasten en lades voorwerpen te groeperen, zoals al uw bakproducten en accessoires, servies en glazen, kookgerei, kleine apparaten, enz. Het is logisch dat wanneer u een specifieke taak uitvoert, u alles wat u nodig heeft direct kunt pakken.

Hoe kunt u uw keukenlades organiseren?

Gebruik voor de perfecte organisatie van uw keukenlades houten of plastic kratten en uitneembare opbergdozen, evenals lade-indelers (inclusief een besteklade) en verstelbare houten verdelers. Sorteer kleinere voorwerpen en accessoires op basis van wanneer en waar u ze gebruikt. Label opbergers om zo snel mogelijk te kunnen vinden wat u zoekt.

Hoe organiseert u uw keukenkasten?

Om uw keukenkasten zo goed mogelijk te benutten en ze zo praktisch mogelijk te maken, gebruikt u kastorganizers, draadrekken en organizers voor onder de plank, stapelbare planken voor keukenkasten en allerlei slimme opbergoplossingen voor kasten waarmee u de plankruimte kunt verdubbelen en verspilling van de ruimte tussen de planken vermijd.

Hoe kunt u uw (koeken)pannen opbergen?

U kunt uw kookgerei in potten&pannenlades of in uw keukenkastjes te bewaren. U kunt er een hangrek voor aan de muur, onder uw kasten of een plafondrek boven uw keukeneiland installeren.

Als u besluit om uw kookgerei in keukenlades op te bergen, moet u er over nadenken om speciale tussenschotten te kopen om krassen te voorkomen die de antiaanbaklaag kunnen aantasten. U kunt ook draadorganizers gebruiken voor deksels of dekselhouders die aan de binnenkant van uw voorraadkast of keukenkastdeuren op de vloer kunnen worden gemonteerd.

Bekijk voor enkele slimme oplossingen voor uw keukenkastjes en lades ons aanbod van besteklades en andere slimme oplossingen.

Keukenorganizers

Kulina tip

Als u een van de gelukkigen bent met de voorraadkast, koop dan een opberger voor over de deur om gebruik te maken van de binnenkant van de deur van de voorraadkast. Bij het organiseren telt elke centimeter ruimte!

 

De keuken is natuurlijk een plek waar u voedsel bereidt en kookt, dus een goede opslag van voedsel - of het nu gaat om droge ingrediënten die worden gebruikt voor voedselbereiding of de opslag van reeds bereide maaltijden is een belangrijk onderdeel van elke keukenorganisatie.

Hoe bewaart u droge ingrediënten?

Droge ingrediënten moeten idealiter op een koele, droge en donkere plaats worden bewaard, zoals in de voorraadkast of in gesloten keukenkasten. Aanbevolen bewaartijden voor gedroogd voedsel variëren van 4 maanden tot 1 jaar, maar hoe hoger de temperatuur, hoe korter de bewaartijd.

Als de plek waar u droge ingrediënten bewaart donker is, kunt u transparante opbergdozen en -potten gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat u in één oogopslag kunt zien wat er in uw bakjes zit en dat u producten sneller kunt vinden. Met transparante voedselbewaardozen zien ook de binnenkant van uw keukenkastjes en koelkast er netjes en overzichtelijker uit.

Als u kiest voor keramiek of andere soorten opbergers die niet doorschijnend zijn, gebruik dan mooie labels. Etikettering kan ook handig zijn voor het organiseren van kleine ladebakjes - plaats een label op de deksels om de inhoud snel te kunnen identificeren.

Bij Kulina vindt u een breed scala aan voedselbewaardozen, waaronder glazen potten en plastic bakjes in verschillende vormen, kleuren, stijlen en maten. Gebruik ze in de voorraadkast of in de keukenkasten en kies een paar stapelbare aanrechtbakjes of stijlvolle potten om het voedsel dat u het meest gebruikt altijd bij de hand te houden op uw aanrecht. Onthoud dat het belangrijk is om hoogwaardige dozen te kiezen die zijn gemaakt van voedselveilige, BPA-vrije materialen die geen schadelijke stoffen afgeven wanneer ze in contact komen met voedsel.

Bekijk voedselbewaardozen

 

Hoe bewaart u kant-en-klare maaltijden?

De beste manier om kant-en-klare gerechten te bewaren, is door gebruik te maken van glazen bakjes die geschikt zijn voor gebruik in de koelkast. Ze zijn voedselveilig, hebben een goed afsluitbare deksel en zijn het beste voor het bewaren van restjes of kant-en-klaarmaaltijden. U kunt ze apart kopen of in praktische sets met maten die geschikt zijn voor verschillende soorten voedsel.

Om uw zelfgemaakte etenswaren te vervoeren en mee te nemen - naar school of naar kantoor, bekijkt u hier onze selectie lunchtrommels.

Bekijk lunchtrommels

 

Hoe organiseert u uw gootsteen? Afwassen was nog nooit zo... stijlvol! Geloof het of niet, maar afwasaccessoires helpen u niet alleen om daadwerkelijk af te wassen, maar ook om het gebied zo hygiënisch mogelijk te houden en de gootsteenzone op een elegante en praktische manier te organiseren.

Afwasaccessoires

Onder de afwasaccessoires die bij Kulina verkrijgbaar zijn, vindt u veel accessoires waarmee u uw gootsteen niet alleen veel beter georganiseerd, maar ook hygiënischer maakt. U weet waarschijnlijk wel dat keukensponsjes en -doeken meer bacteriën bevatten dan borstels en als u ze in de gootsteen bewaart, wordt het nog erger omdat ze niet goed drogen. Bij Kulina bieden we u verschillende oplossingen voor uw afwaszone en om uw gootsteen er ook beter uit laten zien.

In ons aanbod afwasaccessoires vindt u duurzame en elegante afwasborstels met ingebouwde zeepdispensers en met zuignappen om ze gemakkelijk op te bergen, speciale rekken en opbergers voor afwasborstels, afwasmiddel of afwasspons die buiten de gootsteen kunnen worden geplaatst of erin kunnen worden gehangen, afwasmiddeldispensers en afwaskommen.

Afwasaccessoires

 

Afdruiprek

Heeft u een afdruiprek nodig?

Gebruikt u de vaatwasser niet zo vaak, woont u op zichzelf of kookt u niet thuis, dan heeft u waarschijnlijk een afdruiprek nodig. Wees er niet ongelukkig over, want bij Kulina vindt u een vrij breed aanbod van moderne, elegante afdruiprekken, afdruipbakken (ook uitbreidbaar), bestekopvangbakken en spoelbakmatten. Hun ontwerp is niet alleen eenvoudig en elegant, maar ze hebben ook veel praktische functies die uw leven rond de gootsteen gemakkelijker zullen maken.

Afdruiprekken

 

Wat voor soort keukentextiel moet u gebruiken in uw keuken?

Keukentextiel is erg belangrijk om uw keuken schoon, veilig en stijlvol te houden. Theedoeken helpen u bij het afdrogen, uw keukenschort is uw kledingbeschermer tijdens het koken en het serveren van kant-en-klare gerechten op tafel. Uw ovenhandschoenen en pannenlappen beschermen u tegen hitte en voorkomen dat uw werkbladen en tafelbladen kapot gaan door de bodems van hete (koeken-)pannen.

Bekijk onze selectie van stijlvolle theedoeken die karakter geven aan uw keuken, praktische kwaliteitsschorten die perfect zijn om zowel binnen als buiten te koken of ga voor  ovenwanten en pannenlappen van textiel die uw handen en werkbladen beschermen. U kunt ook onze brede selectie van pannenonderzetters bekijken om uw tafelbladen en werkbladen nog veiliger te houden.

Bekijk alle keukentextiel