Koekenpannen - winkelgids

Koekenpannen behoren tot de basisuitrusting van elke keuken. Net als messen. Daarom is het de moeite waard om de nodige aandacht te besteden aan deze keuze. Een hoogwaardige koekenpan is geen seizoenstrend, maar een investering. Dankzij goed onderhoud zal het u vele jaren van dienst zijn, en vooral - u zult het prettig vinden. Als u bijvoorbeeld goed vlees koopt, kunt u dit niet goed bereiden als u alleen maar een dunne, kromgetrokken pan hebt - zelfs niet als u David Copperfield bent!

Hoe kiest u een goede pan?

 

Wij kiezen voor pannen:

 • op basis van de grootte (aantal mensen)
 • op basis van het type fornuis (geschikt voor gas, elektrisch, inductiekookplaten, bij voorkeur ook geschikt voor de oven),
 • op basis van het voedsel dat we bereiden (universele pannen of pannen die bedoeld zijn voor specifieke gerechten - grillpannen, woks, koekenpannen)
 • op basis van het materiaal -vooral

Een universele medium koekenpan met een diameter van 25-30 cm is de basis van elke keuken. Geschikt om te bakken voor het hele gezin, het kan gemakkelijk 3-4 porties vlees bevatten. Een kleinere panmaat (tot 24 cm) is voldoende als u alleenstaand bent of een partner hebt en niet zo vaak kookt. Deze pan zal u ook goed van pas komen als extra pan. Meestal is één pan echter niet genoeg. Kies dus een tweede, extra pan, afhankelijk van wat u het vaakst klaarmaakt:

Basis keukenapparatuur = 1 universele pan

 1. universele pan - geschikt voor bijna elk type voedsel, één is genoeg om te beginnen
 2. diepe pan - voor het bereiden van sauzen, groenten en stoofschotels (sauteren of wokken)
 3. pan geschikt voor de gerechten die u gewoonlijk bereidt - kleinere handige pan (bijvoorbeeld voor het bakken van eieren voor één persoon) of een speciale pan (voor pannenkoeken of een grillpan).

 

tmp

Honza Hajný, de manager van de Chefparade kookschool

Geen enkele chef kan zonder een koekenpan van goede kwaliteit. Als het bijvoorbeeld om steaks gaat, vereist het bereiden van een geweldige sappige steak niet alleen vlees van hoge kwaliteit, maar ook een pan van hoge kwaliteit. De steak moet worden gebakken in een hete pan, die de warmte goed en gelijkmatig geleidt. Daarom kiezen professionals meestal voor traditionele stalen of gietijzeren pannen. Het is ideaal als het ook een handvat heeft dat niet warm wordt, voor comfortabel gebruik. Maak koken gewoon leuk.

 

Basis soorten pannen

Vraagt u zich af waarom u een speciale pan moet kopen voor pannenkoeken of Aziatische gerechten? Heeft u deze überhaupt nodig? Nou, u kunt altijd een universele pan gebruiken. Maar als u vaak kookt, is één pan niet genoeg. En als u elke zondag pannenkoeken voor de kinderen bakt, zal een pannenkoekenpan u zeker bevallen. Wat zijn de voordelen van gespecialiseerde pannen?

Pannen

Universele pan

Deze pan heeft een breed scala aan toepassingen, is geschikt om te braden, bakken, koken en flamberen. Als er een deksel bij zit kan de pan ook worden gebruikt om te stoven. U kunt gewoon niet zonder, dus wees niet bang om meer geld te investeren wanneer u het koopt. Verkrijgbaar in verschillende maten aangepast aan het aantal mensen waarvoor u kookt.

Kies

Grillpannen

Grillpannen

Deze pan heeft ribbels in de bodem - vergelijkbaar met deze op een grillrooster. Sappen vloeien in de groeven en kunnen gemakkelijk worden uitgegoten en gebruikt voor bijvoorbeeld een saus. De ribbels zorgen ervoor dat steaks en groenten er beter uitzien, en ze maken ze ook knapperig.

Kies

Woks

Wok

Door de specifieke vorm wordt de warmte gelijkmatig over de pan verdeeld, waardoor u grotere hoeveelheden voedsel tegelijk kunt bereiden. Daarom is een wok perfect voor het bereiden van Aziatische gerechten, groenten of snelle maaltijden.

Kies

 

Crepe-pannen

Crepe-pannen

Deze pannen hebben een minimale rand. Hierdoor is het omdraaien van pannenkoeken met een spatel of met een vaardige, snelle veegbeweging heel eenvoudig.

Kies

 Pannenkoekenpannen

Pannenkoekenpan

Geen ruzie meer over wie de eerste pannenkoek krijgt. Onmisbaar in gezinshuishoudens,en deze pan kan ook worden gebruikt voor gebakken eieren, aardappelpannenkoeken of spek.

Kies

sauteerpannen

Sauteerpan

Een pan en een sauspan in één. Breder dan een gebruikelijke pan, dieper dan gebruikelijke pan. Geweldig voor het bereiden van sauzen, curry, stoofschotels (indien met deksel), enzovoorts.

Kies

 

De materiaalkeuze is cruciaal voor de pan. Het is gemakkelijk om een aantrekkelijke lichtgewicht pan te kiezen voor een redelijke prijs die een uitstekende antiaanbaklaag belooft en gemakkelijk te hanteren is. Maar pas op. Het probleem met goedkopere antiaanbaklagen is hun korte levensduur (ze krassen gemakkelijk, het oppervlak laat los en al snel zijn ze niet meer voorzien van antiaanbaklaag) en het gebruikte materiaal (vermijd materiaal zoals PFOA en PTFE omdat hun veiligheid voor de gezondheid op zijn minst twijfelachtig is).

Een lichte braadpan kan makkelijk zijn om te hanteren. Maar nogmaals, wees voorzichtig. Hoe lichter de pan, hoe moeilijker het is om hem warm te houden. Hij kan snel opwarmen, maar zodra u er koud vlees of groenten in legt, koelt hij snel af en kunt u er niets meer in bakken. En goed bakken is de bron van smaak. De hoge directe temperatuur is cruciaal om een gekarameliseerde laag op het oppervlak van het vlees te creëren, die de sappen binnenhoudt en deze smakelijke, knapperige korst aan de oppervlakte geeft. Als het vlees sappen afgeeft, zullen we het stoven, niet bakken. Lichte, dunne materialen hebben ook de onaangename eigenschap dat ze gemakkelijk kromtrekken. En logischerwijs, waar een kromming is, is er geen warmte. Bovendien stroomt de olie naar de zijkanten, waardoor het eten in het midden aanbrandt en aan de randen ondergedompeld is in olie.

 

 Pannen met antiaanbaklaag

Pannen met antiaanbaklaag

Bij pannen met een antiaanbaklaag staat de kwaliteit voorop. Kies voor merken die ervoor zorgen dat de pan PFOA- en PTFE-vrij is (deze werden meestal gebruikt bij de productie van teflonpannen). Pannen van goede kwaliteit met een antiaanbaklaag zijn meestal niet licht omdat ze een gelaagde, stevige bodem hebben. De basis heeft meestal een lichtgewicht aluminium kern die uitzonderlijke geleidende eigenschappen heeft en de warmte goed verdeelt. Aluminium is echter niet geschikt voor contact met voedsel en vervormt gemakkelijk. Daarom wordt het vaak gecombineerd met staal en moderne legeringen, zoals titanium of keramiek. Gerenommeerde fabrikanten streven naar de hoogst mogelijke duurzaamheid van het oppervlak van moderne pannen om krassen te voorkomen, wat meestal het grootste nadeel is van een antiaanbaklaag.

Kies uw pan met antiaanbaklaag

 

Stalen pannen

Als u serieus bezig bent met koken, ligt een stalen pan voor de hand. U vindt deze pannen in de keukens van de meeste professionele koks. Staal is een traditioneel materiaal dat 100% natuurlijk is en uitstekende kookeigenschappen heeft. Het verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt deze ook vast. Staal wint na verloop van tijd aan kwaliteit en u hoeft zich geen zorgen te maken over zwart worden. De pan moet voor het eerste gebruik ingebrand worden en het is meestal voldoende om hem na gebruik af te vegen met een stukje keukenrol. Het Franse merk De Buyer is een icoon van de productie van stalen pannen.

Kies uw pan van staal

Stalen pan

 

 Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstaal is een superresistent materiaal. Het grote voordeel ten opzichte van staal is dat het niet roest. Bovendien neemt het geen voedselgeuren op en is het niet gevoelig voor krassen. Veel mensen houden echter niet van de "plakkerigheid". Zelfs roestvrijstaal kan echter worden ingebrand om een bijna niet-klevend oppervlak te creëren (zie hieronder). Bovendien voorzien veel fabrikanten hun roestvrijstalen pannen met een antiaanbaklaag.

Kies een roestvrijstalen pan

 

Koperen pannen

Ze kunnen een perfecte decoratie zijn in onze keuken, maar ze zijn ook behoorlijk veeleisend als het gaat om onderhoud en de prijs maakt het een van de grootste keukeninvesteringen. Maar... het is het waard! Koperen pannen raken nooit uit de mode, zorgen voor jaloezie en koken ermee is een feestje dankzij de directe warmtegeleiding. De binnenlaag is meestal van roestvrij of gegalvaniseerd staal en u verzorgt deze pannen op dezelfde manier als roestvrijstalen kookgerei. De meesters van koperen pannen zijn de Franse merken Mauviel en De Buyer.

Kies een koperen pan

Koperen pan

 

Laten we de eigenschappen samenvatten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een pan:

 • is de pan geschikt voor het type fornuis dat u heeft?
  Dit is waar de meeste eigenaren van inductiekookplaten mee worstelen. Koper is totaal ongeschikt voor deze fornuizen, en gietijzer is misschien niet "vriendelijk" voor sterke inductie. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant voor het product.
 • kunt u de pan in de oven gebruiken?
  Meestal is het een kwestie van het materiaal van het handvat en in het geval van anti-aanbakoppervlakken het soort materiaal dat door de fabrikant wordt gebruikt. Nogmaals, controleer de specificatie van het product.
 • is het vaatwasmachinebestendig?
  Als u een koekenpan van goede kwaliteit hebt, accepteer dan dat u deze niet in de vaatwasser mag doen. Staal, gietijzer en koper moeten zo min mogelijk in contact komen met water en reinigingsmiddelen. Stalen en gietijzeren pannen kunnen worden afgeveegd met keukenpapier. De oliefilm voorkomt roest dat wordt veroorzaakt door vocht in de lucht en verhoogt de anti-aanbakeigenschappen van het oppervlak.

 

Maakt u zich zorgen over pannen die niet als "antiaanbaklaag" worden verkocht? Dat is niet nodig. IJzer/staal en gietijzer zijn van nature antiaanbaklagen. En hun eigenschappen verbeteren zelfs met het gebruik. Wat belangrijk is, is om de pan in te branden voor het eerste gebruik.

De pan inbranden

Spoel de pan af met kokend water en droog deze vervolgens goed af. Giet olie in de pan tot een hoogte van ongeveer 1 mm en verwarm deze ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur (tot de olie begint te roken). Laat de pan afkoelen, giet de olie af en veeg de pan af met keukenpapier.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, de manager inkoopafdeling van Kulina

Als onderdeel van de basisuitrusting van de keuken adviseren wij een universele pan van een gerenommeerde fabrikant, b.v. het Franse merk  De Buyer  of de Duitse merken WMF or WOLL.

Met het kiezen van een koekenpan van staal, gietijzer of titanium zit u zeker niet verkeerd. Ze zullen u vele jaren goed van dienst zijn als u onthoudt hoe ze goed onderhouden moeten worden.