Kookpannen - winkeladvies

Hoe vaak koopt u nieuwe kookpannen? De meeste huishoudens kopen eerder een nieuwe auto dan een nieuwe pannenset! Daarom is het de moeite waard om bij het kopen van nieuwe kookpannen even de tijd te nemen om de keuze zorgvuldig te overwegen, want eenmaal gekocht, zullen ze u waarschijnlijk vele jaren van dienst zijn. Met goed gekozen pannen wordt het bereiden van uw gerechten gemakkelijker en ziet u het verschil op het bord.

Waarop moet worden gelet bij het kiezen van nieuwe kookpannen?

 

 

Wat voor kookpannen heb ik nodig?

Hoogwaardige kookpannen zijn een grote investering. In plaats van een grote set goedkopere pannen te kopen die niet aan uw verwachtingen zullen voldoen, is het beter om te beginnen met een paar basismodellen of een kleine set van 3-4 pannen en later meer te kopen als dat nodig is. Het is een goede keuze om een bewezen serie van een bekende fabrikant te hebben en deze in de loop van de tijd met meer stukken aan te vullen. Hierdoor hebben uw pannen niet alleen een uniform uiterlijk, maar zijn ze ook stapelbaar, wat erg handig is als u weinig opbergruimte in de keuken heeft. Wat voor soort kookpannen zijn een must-have in elke keuken??

Keukenbenodigdheden - 3 soorten kookpannen

 1. een soeppan - voor het koken van pasta of soepen
 2. lage braadpan- om te stoven, met deksel
 3. steel- of sauspan - voor het bereiden van voedsel dat moet worden gemengd: sauzen of pap

 

tmp

Marcel Vargaeštok, de eigenaar van de kookschool Chefparade

Een grote pan is de basis van uw pannenset. Hoe groot moet deze zijn? Dat hangt af van het aantal mensen waarvoor u kookt. Pasta is het meest waterverbruikende gerecht. U moet 1 liter water per portie gebruiken. Als u met z'n tweeën bent, is een soeppan van twee liter voldoende; voor een gezin van vier is een pan van vier liter noodzakelijk.
Als u van gestoofde gerechten houdt, investeer dan in een pan die geschikt is voor gebruik in de oven. Een traditionele gietijzeren pan is de beste keuze. U kunt een gietijzeren pan met deksel op het fornuis gebruiken en voor slowcooking in de oven. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, waardoor u een heerlijke stoofpot of in wijn gestoofde ribbetjes kunt bereiden. Het is ook geweldig om risotto op het fornuis te maken. 

 

3 essentiële soorten pannen  

In de keuken gebruikt u hoogstwaarschijnlijk 1-2 pannen: een braadpan en een steelpan.

Kookpan

Kookpan

Grotere en kleinere pannen voor het koken van pasta, soepen, bijgerechten, enz. Ze zijn meestal even hoog als breed. De besten hebben een deksel dat u helpt om het voedsel af te gieten.

Kies uw kookpan

Braadpan

Lage braadpannen met deksel

Lage braadpan voor het stoven van gerechten. Altijd met deksel en bij voorkeur gemaakt van een materiaal dat ook geschikt is voor slowcooking en stoven in de oven. Een gietijzeren braadpan van hoge kwaliteit is een levenslange investering.

Kies uw braadpan

Sauspan

Sauspan

Door het handvat van de pan kunt u hem comfortabel met de hand weghouden van de warmtebron. Perfect voor het bereiden van sauzen en gerechten die constant moeten worden geroerd.

Kies uw sauspan

 

Welk materiaal te kiezen?

De materiaalkeuze is cruciaal voor de uiteindelijke smaak van het eten, uw comfort tijdens het koken en ook voor het afwassen en bewaren. Vanuit praktisch oogpunt moet er aandacht worden besteed aan het feit of de pannen die u wilt kopen:

 • geschikt zijn voor uw type fornuis?
 • in de oven gebruikt kunnen worden?
 • vaatwasmachinebestendig zijn?

De eerste vraag lijkt de belangrijkste en dit probleem doet zich het vaakst voor bij inductiekookplaten. Het meeste moderne kookgerei is geschikt voor alle soorten fornuizen, maar het is de moeite waard om dit te controleren voordat u iets koopt. Als u de pan in de oven wilt kunnen zetten, moet u op de handvatten letten. Vaak specificeert de fabrikant een andere temperatuur die door de pan zelf kan worden aangenomen en dan de toegestane temperatuur voor de handvatten. In het geval van gietijzeren pannen moeten we de noodzaak accepteren om ze met de hand af te wassen. Toch willen de meeste mensen hun pannen in de vaatwasser kunnen afwassen.

Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstalen pannen zijn de perfecte combinatie van prijs en kwaliteit. Ze zijn veelzijdig, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

Kies uw roestvrijstalen pannen

Goedkope roestvrijstalen pannen herkent u aan hun gewicht

U zult misschien verrast zijn door de brede prijsklasse van roestvrijstalen kookgerei. In een supermarkt koopt u een roestvrijstalen pan voor slechts een paar euro, dus waarom veel meer betalen voor een bekend merk? Uiteraard is het verschil pas merkbaar bij het gebruik. Een lichte pan lijkt misschien praktisch, maar licht roestvrijstalen kookgerei moet worden vermeden. Het nadeel van roestvrij staal is de slechte thermische geleiding, waardoor de pannen niet gelijkmatig opwarmen. Dunne pannen trekken ook gemakkelijk krom, wat vrij snel te zien is bij goedkope producten. Op gaskookplaten maakt het niet zoveel uit, maar op andere soorten fornuizen is dat een echt probleem. Pure roestvrijstalen pannen zijn ook niet geschikt voor inductie. Hoe overwinnen producten van betere kwaliteit deze nadelen? De sleutel is de bodem, die bij hoogwaardige producten is samengesteld uit verschillende materialen. Dit is meestal goed geleidend aluminium of extra staal, waarmee men een zogenaamde sandwichbodem vormt. Daarom zal een hoogwaardige roestvrijstalen pan nooit licht zijn en altijd een stevige bodem hebben.

Voor- en nadelen van roestvrijstalen pannen

Voordelen

 • zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • universeel en duurzaam
 • neemt geen geuren op
 • vaatwasserbestendig
 • met een gelaagde bodem, geschikt voor inductie

Nadelen

 • lagere geleidbaarheid van roestvrij staal die moet worden gecompenseerd met gelaagde bodem
 • pure roestvrijstalen pannen zijn niet geschikt voor inductie
 • moeilijker schoon te maken na aanbranden

  

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn pannen voor het leven. Ze hebben een natuurlijke antiaanbaklaag, houden warmte goed vast en zijn geschikt voor alle fornuizen. Het boegbeeld van traditioneel gietijzeren kookgerei is het Franse merk Staub, bekend om zijn typische "cocottes" met kleurrijke emaillen oppervlakken. Oorspronkelijk geliefd vanwege het onderhoudsgemak, worden ze tegenwoordig ook bewonderd om hun mooie uiterlijk.

Kies uw gietijzeren pannen

 

Voor- en nadelen van gietijzeren pannen

Voordelen

 • duurzaam
 • geleidt perfect en houdt warmte vast
 • voor alle soorten fornuizen
 • kan in de oven worden gebruikt
 • perfect voor gestoofd vlees, maar ook voor het bakken van brood, etc.

Nadelen

 • hogere prijs
 • zwaar
 • niet vaatwasserbestendig

 

Koperen pannen

Koperen pannen staan vaak op het verlanglijstje van fijnproevers en kookliefhebbers. Deze pannen mogen niet verborgen blijven in keukenkasten en zullen er geweldig uitzien in de keuken en op foto's. Hun prijs komt overeen met hun schoonheid en geweldige eigenschappen, en Franse merken zijn de meesters op dit gebied zoals Mauviel en De Buyer.

Kies uw koperen pannen

 

Voor- en nadelen van koperen pannen

Voordelen

 • onovertroffen thermische eigenschappen - geleidt warmte snel en gelijkmatig
 • duurzaam
 • een decoratie van een professionele en thuiskeuken

Nadelen

 • vereist beter onderhoud
 • hoge prijs
 • kan niet in de vaatwasser worden gereinigd of op inductiekookplaten worden gebruikt

 

Keramische pannen

Het grootste voordeel van keramische pannen is hun antiaanbaklaag. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen met een minimum aan vet worden ingebakken. Ze zijn vaatwasmachinebestendig maar werken niet altijd op inductie, daarom is het belangrijk om deze informatie te controleren voor het kopen van een specifiek product.

Kies uw keramische pannen

 Kies keramische pannen

 

Belangrijke eigenschappen

Laten we de parameters samenvatten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van uw pannen:

 • geschiktheid voor uw type fornuis - vooral als u op inductie kookt
 • mogelijkheid om in de oven te gebruiken - koop minstens één braadpan die u in de oven kunt gebruiken
 • vaatwasserbestendigheid - roestvrijstalen pannen kunnen gemakkelijk in de vaatwasser worden afgewassen, maar dat geldt niet voor gietijzeren en koperen pannen. U moet beslissen wat voor u belangrijker is, aangezien pannen met een grotere functionaliteit en schoonheid afwassen met de hand en meer zorg vereisen.
 • bodemdikte - de structuur en technologie van de bodem is de belangrijkste parameter van het roestvrijstalen pannen. Hoe beter de kwaliteit van de bodem, hoe beter de thermische geleiding en het koken.
 • constructie van het handvat
  - type materiaal:  de handvatten van de pannen zijn meestal gemaakt van metaal, kunststof of een combinatie van verschillende materialen. Kunststof handgrepen worden niet snel warm en daarom is het niet nodig om handschoenen te gebruiken om ze vast te pakken. Ze zijn echter niet geschikt voor de oven en typisch voor goedkopere pannen. Pannen van hogere kwaliteit bieden handvatten die, dankzij de combinatie van materialen en het ontwerp, de opwarming van de handvatten minimaliseren zonder het gebruik van kunststof.
  - wijze van bevestiging: de handgrepen zijn ofwel gelast (de verbinding vanaf de binnenkant van het handvat is praktisch onzichtbaar) of geklonken. Voor roestvrijstalen pannen is het beter om voor gelaste handgrepen te kiezen, omdat deze eleganter zijn en vuil zich niet op de klinknagels nestelt. Voor materialen waar lassen niet mogelijk is, is klinken prima.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, hoofd van de inkoopafdeling van Kulina

Als onderdeel van de basiskeukenuitrusting raden we qua kookgerei 4-5 stuks aan sets roestvrijstalen pannen van bekende Duitse fabrikanten zoals: WMF, Fissler or Zwilling. Deze universele pannen van hoge kwaliteit met versterkte bodem zullen volledig voldoen aan de behoeften van alledaags koken.

Meer gevorderde koks rusten hun keukens vaak ook uit in gietijzeren braadpannen van  Staub, iconische keramische pannen van het Franse merk Emile Henry en koperen pannen van Mauviel en De Buyer. Deze producten worden ook vaak gekocht als kerstcadeau of als huwelijkscadeau.