Thee maken en serveren - winkelgids

thee

Een praktische gids voor iedere liefhebber van een goede kop thee

Bent u een theeliefhebber die graag wegkruipt met een goed boek en een perfect kopje? Houdt u van een slow-life-benadering als het gaat om dagelijkse routines en is het zetten van thee uw persoonlijke, heilige ritueel? Of misschien bent u op zoek naar een cadeau voor een echte theekenner.

Lees onze gids over het maken en serveren van thee. Zie hoe u een lekker kopje thee zet en hoe u het zet als een thee-expert. Kies uit een brede selectie betrouwbare waterkokers, stijlvolle kopjes en mokken, designer theepotten en handige thee-infusers. Zet thee en verras uw gasten met een aromatisch spektakel, met de praktische en mooie theeaccessoires van Kulina.

Wat vindt u in deze winkelgids?

1. Water koken. Het is niet zo simpel!
2. Soorten thee en de selectie van thee.
3. De perfecte theepot kiezen.
4. De schoonheid van het brouwproces en hoe u ervan kunt genieten
5. Thee voor één. Hoe maakt u een perfect kopje thee, speciaal voor uzelf?
6. Een kopje of een mok? Dat is de vraag!
7. De kunst van het serveren van thee.
8. Uw thee langer warm houden.
9. Thee voor onderweg!
10. Theegadgets voor mensen die hun kopje thee niet al te serieus nemen!

 

Wat is de beste temperatuur voor uw favoriete kopje thee? Welke waterkoker moet u kopen?

Pak de waterkoker en breng water aan de kook. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn bepaalde regels die we moeten volgen als we een lekker kopje thee willen zetten.

Kook allereerst - alleen de hoeveelheid water die u nodig heeft en dat gaat niet alleen om energie - en geldbesparing. Om de beste smaak uit de thee te halen, moet het water zuurstof bevatten. Het zuurstofgehalte daalt als het water vaker dan een keer wordt gekookt. Water dat keer op keer wordt gekookt, kan ook smaken uit de omringende lucht opnemen.

Welk type water is het beste om thee te zetten?

Vul uw waterkoker met koud (niet heet) water… Maar niet zomaar een willekeurige soort water! De verschillen zijn subtiel en dat proeft u alleen als u fijne thee drinkt, zonder suiker of andere toevoegingen. Beter water kan een goede thee heerlijk laten smaken en slecht water kan thee van hoge kwaliteit zuur maken. Dus wat is het juiste type water dat u zou moeten gebruiken bij het zetten van thee? Het is noch mineraalwater, noch gedestilleerd water. Water voor thee moet een neutrale pH hebben en vers gekookt zijn. Idealiter zou het ... vers water uit de bergen moeten zijn, maar laten we met beide benen op de grond blijven staan. Als u geen bergstroompje direct naast uw huis heeft, dan is gefilterd kraanwater de beste optie.

Welke temperatuur moet theewater hebben?

Ten tweede moet u weten is wat de perfecte zettemperatuur van uw favoriete theesoort is. De watertemperatuur voor zwarte thee moet 90 tot 98°C zijn en voor groene thee rond de 80°C. Voor witte thee is dat tussen de 70 en 90°C, voor Oolong zo'n 90°C en voor Rooibos 100°C.

De vraag is niet hoe u al deze temperaturen moet onthouden, want u kunt altijd de instructies op de verpakking lezen, maar hoe weten we of de temperatuur goed is? Eén manier is wachten... Wacht 2 minuten als u het water wilt laten afkoelen tot 90° C, wacht 4 minuten als u groene thee wilt zetten rond de 80° C. Dit is eigenlijk te ingewikkeld, nietwaar?

De eenvoudigste manier om water op de juiste temperatuur te krijgen, is door een waterkoker met temperatuurregeling te kopen. Dit soort waterkokers vindt u bij merken als Smeg en KitchenAid) maar het is aan u om te beslissen of u dit nodig heeft of niet. Als u voornamelijk zwarte thee drinkt, heeft u het waarschijnlijk niet nodig. Als u vruchten-, groene of witte thee en kruideninfusies drinkt of als u kleine kinderen heeft en veel flessen melk voor ze moet bereiden, zult u zeker genieten van de mogelijkheid om de juiste temperatuur in te stellen.

Bij het kiezen van de waterkoker voor uw keuken moet u beslissen welke capaciteit het beste is voor u en uw gezin, welke stijl het beste bij uw keuken past en welk materiaal u verkiest.

 

Wat zijn de belangrijkste soorten thee en wanneer drinkt u ze?

De belangrijkste theesoorten zijn: zwarte thee, groene thee, witte thee en Oolong thee. Zwarte thee is duidelijk de meest gedronken soort, maar groene thee wint de laatste tijd steeds meer aan populariteit. Als u zich afvraagt wanneer u welke thee moet drinken, vraagt u zichzelf dan af waarom u het nodig heeft.

Als uw energieniveau 's ochtends of na de maaltijd lager is dan gewenst en u wilt dit verhogen, moet u uw thee 15 tot 20 minuten na de maaltijd drinken. Thee bevat niet alleen cafeïne, maar heeft ook een positieve invloed op de spijsvertering. Als u zichzelf wilt kalmeren of slaapproblemen heeft, kunt u beter 's middags en 's avonds geen thee drinken. In plaats daarvan zou u kamille of een andere soort kruidenthee moeten drinken.

Natuurlijk hangt de hoeveelheid cafeïne in de thee ook af van het type thee en hoe lang u deze laat trekken. Engelse ontbijtthee bevat bijvoorbeeld meer cafeïne dan Earl Grey vanwege het type thee dat wordt gebruikt. En als het om theeblaadjes gaat…

Is losse thee beter dan theezakjes? Welke thee in theezakjes moet u kiezen?

Absoluut! Theezakjes en losse thee zijn als fastfood versus culinair eten. Theezakjes bevatten in de meeste gevallen theestof, terwijl losse thee wordt gemaakt van hele bladeren. Bij theestof en kleine blaadjes verdampen de essentiële oliën die verantwoordelijk zijn voor smaak en aroma meer dan bij grote theebladeren. Als u dus wilt genieten van de echte smaak van thee, is het altijd beter om hele bladeren te gebruiken.

De lagere kwaliteit van de thee die wordt gezet met theezakjes is ook het gevolg van het feit dat de infusie wordt beperkt door de grootte van het theezakje. Zelfs als u thee van hele bladeren in een klein theezakje doet, kan het zijn aroma niet goed vrijgeven. Theefabrikanten hebben de thee (de structuur) al tientallen jaren aangepast aan de grootte van het theezakje. Dat is een vergissing omdat als u losse thee van hoge kwaliteit in een groter theezakje doet – theezakjes, theeinfusersn of piramidevormige zakjes – krijgt u een veel betere smaak. En dit - de grootte van het zakje - is een van de factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van theezakjes.

Natuurlijk kunt u uw thee niet alleen afstemmen op het tijdstip van de dag, maar ook op de tijd van het jaar, het weer of het seizoen. Verwen uzelf met ijsthee als het buiten warm is of met wat winterse, gekruide thee tijdens de winter.

Tip van Kulina

Als u op zoek bent naar een mooie melange gemaakt van hoogwaardige theebladeren, bekijk dan de grote verscheidenheid aan losse zwarte, groene, witte en vruchtenthee die we in het assortiment hebben - KIES LOSSE THEE.
Als u op zoek bent naar geweldige smaak, maar niet het hele proces van het zetten van losse thee wilt doorlopen, kies dan voor thee in piramidezakjes van Kusmi - GA VOOR PIRAMIDE-ZAKJES.

 

Als u een theekenner bent of als u wilt overstappen op losse thee en uw thee wilt zetten volgens het theerritueel, dan is het eerste dat u moet kopen – naast de thee – een theepot. Theepotten zijn meestal voorzien van theezeefjes waarmee u uw thee direct in de theepot kunt zetten en meteen kunt serveren. Kies u theepot zo dat het formaat past bij de grootte van uw gezin en de stijl van uw interieur.

Bekijk onze theepotten

U kunt kiezen tussen keramiekporselein, aardewerk, gietijzer, stalen of glazen theepotten in verschillende vormen en kleuren. Chinese theepotten worden beschouwd als de meest traditionele en worden meestal gebruikt voor Japanse en Engelse theerituelen. Sommige theepotten hebben druppelvrije tuiten en deksels die zo zijn gevormd dat ze als schoteltjes voor de zeef kunnen dienen. Sommige kunnen op het fornuis worden gezet om de thee langer warm te houden en sommige worden geleverd met een bijpassende theepotverwarmer.

Vergeet niet om de theepot op te warmen met een beetje heet water voordat u thee gaat zetten om temperatuurschokken te voorkomen. Laat uw thee niet te lang trekken. De optimale infusietijd is 3-4 minuten maar kan verschillen voor verschillende soorten en melanges, dus controleer altijd de zettijd op de verpakking. Als u thee te lang laat trekken, komen er meer tannines vrij in het kopje, waardoor de thee bitter gaat smaken. Dat geldt vooral voor zwarte thee.

 

Kijken hoe de infusie goudkleurig, donkerder en intensiever wordt, seconde na seconde, is een uiterst bevredigende en ontspannende ervaring. Maar u kunt er alleen van genieten als u de juiste hulpmiddelen hebt. En – verrassing, verrassing – die vindt u bij Kulina!

Voor degenen die van het moment genieten, die mindfulness beoefenen of gewoon houden van de aanblik van hoe de thee zijn aroma's vrijgeeft, hebben we  theepotten van transparant glas waarmee u niet alleen kunt genieten van de geur van uw favoriete theemelange, maar die uw gasten ook een waar spektakel bezorgen.

Bekijk onze glazen theepotten

Een van de merken die gespecialiseerd is in glazen theepotten is Viva Scandinavia. Dit op thee gerichte merk, opgericht in Denemarken in 2010, biedt prachtig ontworpen thee-accessoires voor alle theeliefhebbers. Met de missie om de wereld te inspireren om te ontspannen en zich beter te voelen met de perfecte thee-ervaring, bieden ze gemoderniseerde versies van traditionele theepotten, gemaakt van transparant borosilicaatglas voor elke keer dat u thee zet. Door de heldere wanden geniet u volop van het uitzicht.

 

 

Soms heeft u geen volle theepot met hete thee nodig. Soms hoeft u zich alleen maar op de bank te nestelen met een mok fijne thee. Gewoon in uw eentje. Moet u het ritueel van het zetten van een perfecte kop thee opgeven alleen omdat u de enige bent die het gaat drinken?! Natuurlijk niet.

 

Bij Kulina hebben we drie perfecte oplossingen voor liefhebbers van losse thee!

 • een kleine (max. 500 ml) eenpersoonstheepot - eigenlijk beweren thee-experts dat dit de enige juiste manier is om thee te zetten, dus maakt u zich geen zorgen dat u er snobistisch zult uitzien. Zo zou elke koningin het doen, toch?! :-)
 • een thee-infuser - een stijlvolle thee-infuser kopen die kan worden gebruikt met een mok of met een kopje (afhankelijk van de grootte en vorm) is een eenvoudige en zeer praktische oplossing voor liefhebbers van losse thee. U heeft de keuze uit thee-eieren van RVS of siliconen, met een simpele of verrassende vorm en design.
 • een mok uitgerust met theezeef - een mok met theezeef is een andere oplossing voor grote theeliefhebbers. Dit soort mokken zijn ook voorzien van deksels die helpen bij het zetten maar die ook als schoteltjes voor de zeef kunnen dienen als de thee klaar is. Net als thee-infusers kunnen dit soort mokken niet alleen voor thee worden gebruikt, maar ook voor kruideninfusies

 

Als uw thee eenmaal gezet is, kunt u hem serveren en hier komt nog een vraag: moet u een kopje of een mok kiezen? Hoewel theesnobs niet eens naar een keramische kop willen kijken, is de keuze helemaal aan u. Het is uw thee en u kunt het drinken zoals u dat wilt. Als u thee wilt serveren tijdens speciale gelegenheden, wilt u misschien een mooie set elegante, moderne of klassieke theekopjes kopen.

Theekopjes zijn er in verschillende soorten en maten (afhankelijk van het land en de fabrikant), maar men kan zeggen dat een standaard theekopje ongeveer 160 ml – 250 ml bevat. Als we het hebben over klassieke theekopjes, denken we meestal aan een komvormig theekopje met een smalle onderkant en een bredere bovenkant, maar moderne merken bieden verschillende vormen die aan de behoeften en smaken van alle klanten zullen voldoen - of u nu een fan bent van minimalisme of de Scandinavische stijl. Theekopjes worden meestal geleverd met schoteltjes die uw tafelbladen beschermen en elegantie toevoegen aan uw middagthee.

Bekijk onze theekopjes

 

Mokken aan de andere kant zijn misschien minder elegant, maar ze hebben enorme voordelen ten opzichte van standaard theekopjes:

 • ze zijn er in verschillende maten en vormen die gemakkelijk aan uw persoonlijke voorkeuren kunnen voldoen en perfect in uw handen passen
 • u kunt een set mokken in dezelfde kleur kopen of juist verschillende kleuren kiezen voor elk gezinslid en een vrolijke, moderne tafelsetting
 • mokken zijn minder formeel en u kunt ze altijd gebruiken
 • mokken zijn veel universeler dan theekopjes
 • u kunt ze gebruiken voor thee, koffie, water, cacao, warme chocolademelk, glühwein en nog veel meer dranken
 • Mokken zijn vaak stapelbaar en nemen minder ruimte in beslag in de kasten dan kopjes met schotels
 • mokken zijn vaak versierd met seizoensmotieven, moderne prints of iconische karakters zoals Moomins, dus u kunt ze voor bijna elke gelegenheid als cadeau meenemen

En tot slot… Er zijn nooit te veel mokken in de keuken, toch?!

Bekijk onze mokken

 

Zo, de thee is klaar. U heeft het gezet in een theepot, u hebt mooie theekopjes of een stijlvolle mokken. Wat heeft nog meer nodig?

Een melkkannetje en een suikerpot – eventueel in een set – zijn andere must-haves bij het serveren van thee. Er is een scheutje melk nodig om de sterkte van English Breakfast thee te matigen en u heeft uw melkkannetje ook nodig bij het serveren van koffie. Zowel suikerpotten als melkkannetjes zijn er ook in moderne uitvoeringen, van roestvrijstaal, helder glas of rustiek aardewerk. De stijl van deze gerechten stemt u gemakkelijk af op uw interieur, uw smaak of tafelsetting. En wat zou u doen met suiker of melk als u geen theelepel hebt? Trouwens... Wist u dat u uw thee heen en weer moet roeren en nooit in een cirkelvormige beweging? Dat klopt, u heeft het waarschijnlijk uw hele leven verkeerd gedaan!

Tip van de koningin

“ Nip uit het kopje, slurp nooit, en in godsnaam, laat de lepel nooit in het kopje!”

 

Thermoskannen kunnen uw thee urenlang warm houden dankzij hun isolerende eigenschappen, dubbele wanden en slimme doppen. Moderne thermosflessen zijn ook nog eens heel stijlvol en elegant en kunnen tijdens het ontbijt of de lunch een mooie decoratie zijn op uw eettafel. Ze zijn ook geliefd bij iedereen die thuis werkt, omdat ze u urenlang van uw thee laten genieten zonder dat u de hele tijd naar de keuken hoeft te lopen. Het is geen verrassing dat de merken die gespecialiseerd zijn in thermoskannen grotendeels uit Scandinavië komen. Hun ontwerpers weten hoe belangrijk het is dat u altijd een kop hete thee naast u heeft staan en ze weten ook hoe ze design maken dat een ‘hygge’ factor toevoegt aan uw interieur.

Bekijk onze thermosflessen

Wat is de beste temperatuur om thee te drinken?

Thee-experts zeggen dat de sleutel tot het lekkerste brouwsel is om het 6 minuten te laten staan voordat u daadwerkelijk uw thee opdrinkt. Waarom bijvoorbeeld 6 en niet 10? Door uw thee enige tijd te laten rusten (net zoals u een biefstuk laat rusten voordat u hem aansnijdt), zal hij afkoelen tot 60°, wat de optimale temperatuur lijkt te zijn om de smaken te proeven. Als u uw thee bijvoorbeeld tien minuten laat staan, mist u dat moment en als de temperatuur onder de 45° zakt, smaakt het niet meer zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om thee niet te koud te laten worden.

 

Als u een echte theeliefhebber bent wilt u nergens heen zonder uw thee, zeker niet als het een herfst- of winterochtend is en u op weg naar uw werk in de file staat. Maar een mooie thermobeker of een stijlvolle reisbeker kan een geweldig accessoire zijn om mee te nemen op elke vorm van reizen, een picknick of een bergwandeling..

Bekijk onze thermobekers

Hoe kiest u uw thermosbeker of reisbeker?

 • zorg ervoor dat deze niet lekt. U wilt toch niet dat uw thee of koffie wordt gemorst over de spullen die u in uw tas of rugzak hebt?
 • controleer de isolerende eigenschappen, of het gemaakt is van roestvrij staal of dubbele wanden heeft, hoe lang het uw thee warm houdt en uw koude water koel houdt
 • beslis wat voor soort opening het beste bij u past. Wilt u de deksel liever losschroeven of gewoon klikken? Het kan handig zijn om uw mok met één hand te kunnen bedienen als u in de auto zit of aan het wandelen bent
 • Kijk eens goed naar de manier waarop u de mok gaat dragen. Houdt u hem in de hand, bewaart u hem in een tas of bevestigt u hem misschien liever aan uw rugzak met een praktische lus? Kies de soort thermobeker die het beste past bij uw routines en behoeften
 • en last but not least, kies een reisbeker die u leuk vindt, die de stijl heeft die u verkiest, die de kleur heeft die bij uw jas of tas past. Het is belangrijk omdat u het waarschijnlijk jarenlang zult gebruiken!

 

Als u uzelf graag omringt met speelse gadgets of als u op zoek bent naar een klein cadeautje voor de theeliefhebber, dan zult u blij zijn met de ruime keuze aan theegerelateerde gadgets en accessoires bij Kulina.U vindt er grappige en stijlvolle thee-eieren, theepotwarmers, theedozen en thee-zandlopers die u helpen ervoor te zorgen dat uw thee niet te lang trekt. Deze gadgets voor het zetten van thee zijn ook geweldige cadeaus, vooral als u ze combineert met een van onze melanges van premium theefabrikanten.

Bekijk onze thee-accessoires