Maximaal behoud van smaak en voedingsstoffen - dat is de reden waarom professionele koks zo dol zijn op sous-vide en tegenwoordig vindt deze techniek steeds meer zijn weg naar de keukens thuis. In een vacuüm bereid je gemakkelijk delicate en vaak dure ingrediënten, zoals vis, maar ook de meest voorkomende, zoals vlees en groenten, precies zoals ze horen te zijn - sappig, mals en vol smaak.
Voordat je echter begint met experimenteren, geven we je advies over waar je op moet letten bij het kiezen van sous-vide hulpmiddelen en geven we je ook een paar tips om deze methode optimaal te benutten.
Wat is sous-vide eigenlijk?
Sous-vide betekent letterlijk "onder vacuüm" en is een langzame bereidingswijze in een waterbad. Deze is ingesteld op een nauwkeurige temperatuur, bijvoorbeeld 54 °C voor een medium rare steak – en dat houdt het apparaat constant gedurende de hele bereiding. De ingrediënten worden eerst vacuüm verpakt in een zak, wat helpt om hun natuurlijke sappigheid en smaak te behouden.
Het resultaat? Vlees dat letterlijk uit elkaar valt onder je vork. Groenten die smaken alsof ze rechtstreeks uit de tuin komen. En dat alles zonder constant op het fornuis te hoeven letten.
Voor wie is sous-vide geschikt?
Sous-vide is ideaal voor iedereen die:- verlangt naar gerechten vol smaak en voedingsstoffen,
- wil elke keer een even perfect resultaat – of het nu gaat om delicate zalm, roze steak of malse kip,
- graag delicate ingrediënten bereidt en zeker wil zijn van een heerlijk gerecht.