Keukenmessen - winkelgids

Messen zijn het basiselement van elke keukenuitrusting.We gebruiken ze meerdere keren per dag. Messen van goede kwaliteit kunnen een leven lang meegaan, dus het is de moeite waard om geld te investeren in het kopen van een mes. En werken in de keuken zal niet langer een marteling zijn, het zal een plezier worden.

Hoeveel messen heeft u nodig en waar moet u op letten bij het kiezen van een keukenmes?

 

Wat is een goed keukenmes?

Het is moeilijk in één oogopslag te zien of een mes goed snijdt (en vooral voor hoe lang). De eerste aanwijzing is misschien de prijs. Helaas is het niet mogelijk om een mes van hoge kwaliteit te produceren voor 10 EUR. Let daarnaast op het materiaal en de productiewijze. Messen van goede kwaliteit zijn meestal zwaarder en de vorm van het handvat en de manier waarop het in de hand "past" is ook belangrijk om comfortabel te werken.

Naast functionaliteit speelt ook esthetiek een belangrijke rol bij het kiezen van een mes. Wie wil er nu niet elke dag een mooi mes vasthouden?

Indicatoren voor de kwaliteit van messen

 1. productieproces - de beste messen zijn gesmeed
 2. materiaal - kies een mes gemaakt van hoogwaardig staal dat speciaal is bedoeld voor de productie van messen
 3. prijs - een gerenommeerde fabrikant is meestal een garantie voor kwaliteit

 

Gesmede vs gestanste messen

 • Gestanste messen  worden meestal uit een stalen plaat gestanst en vervolgens geslepen.
 • Gesmede messen  worden met de hand of machinaal vervaardigd.

Waarom is het smeden van een mes zo belangrijk is?

Smeden wordt gebruikt om het materiaal te versterken en te verenigen. Dit proces kan het mes meerdere malen versterken. Het blad van zo'n mes zal niet breken en na de juiste warmtebehandeling zal het een hoge weerstand en duurzaamheid krijgen.

Hoogwaardige messen worden altijd gesmeed voor de laatste bewerking. Meestal in een machine met een matrix. Dit is de vorm die het blad zijn uiteindelijke vorm geeft. De beste ambachtslieden smeden vervolgens de messen met de hand met behulp van de vrije smeedmethode. Tegenwoordig is deze traditionele methode niet langer een productieproces maar een kunst.

Messen vervaardigen

 

Materiaal

De meest gebruikte materialen voor de productie van messen zijn RVS en hoogwaardig staal. Damascus-messen vormen een specifieke subgroep en keramische messen zijn nog steeds behoorlijk populair. Zoals we weten, heeft elk materiaal andere eigenschappen.
Onze tip: als u op zoek bent naar een gemakkelijk te onderhouden mes, kies dan voor een product van hoogwaardig roestvrijstaal. Als u veeleisender bent, en graag goed voor uw spullen zorgt, kies dan voor een mes van gesmeed staal of zelfs damaststaal.

 • Roestvrijstaal is het meest gebruikte materiaal voor de productie van keuken- en zakmessen. Het is een legering van ijzer, chroom en nikkel of molybdeen met een bijmenging van koolstof. Het is bestand tegen corrosie en beschadiging, voldoende duurzaam en flexibel. Het is echter onjuist om aan te nemen dat het volledig corrosiebestendig is. Als het materiaal niet grondig wordt gedroogd, wordt het dof en kunnen er vlekken op het oppervlak verschijnen. Het is gemakkelijk thuis te slijpen en gaat lang mee. Het heeft echter niet dezelfde scherpte als koolstofstalen messen.

  Koolstofstaal is het materiaal met de grootste scherpte. Deze messen zijn echt vlijmscherp. Hoewel ze sneller bot worden dan roestvrijstalen messen, kunt u dit snel verhelpen met slechts een paar halen van de messenslijper. Deze messen zijn niet vaatwasmachinebestendig en moeten na het wassen grondig worden afgedroogd, omdat ze erg gevoelig zijn voor corrosie. In dit opzicht zijn ze vergelijkbaar met een kasjmier trui - geen ander type wol is zo zacht, het is comfortabel om te dragen en kan lang meegaan, maar u kunt het niet in de droger stoppen.

 • Damascus staal bestaat uit twee of meer staalsoorten met verschillende eigenschappen die mechanisch gecombineerd worden. De staalsoort die we hierdoor krijgen, neemt de beste eigenschappen van de gebruikte materialen aan. De hardheid en duurzaamheid van deze messen worden gecombineerd met een mooi decoratief patroon van het lemmet. Dit maakt Damascus-messen het meest luxe type bestek. 
 • Keramische messen worden gemaakt door zirkoniumdioxide in poedervorm onder zeer hoge druk en temperatuur te persen. Dit materiaal is extreem hard en wordt pas bot na jarenlang intensief gebruik. Hun grote nadeel is echter de hoge kwetsbaarheid. Keramische messen kunnen niet worden gebruikt voor uitbenen, het snijden van diepvriesproducten of zelfs harde gebakjes. Ze zullen breken bij het platdrukken van knoflook, ze zullen kapot gaan in de vaatwasser, ze zullen een val van de tafel of het aanrecht op de grond niet overleven. Ze kunnen ook nooit thuis geslepen worden. Ze werden jaren geleden populair, toen messen gemaakt van staal werden beschuldigd van “het beroven van fruit en groenten van vitamines” en het achterlaten van een metaalachtige nasmaak. Deze bewering is echter discutabel. Een keramische mes kan alleen in de keuken zijn als aanvulling op een kwalitatief goed stalen mes en niet als vervanging.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, inkoopmanager bij Kulina

"Gemaakt van roestvrijstaal" of "hoogwaardig staal" is niet genoeg om iets te zeggen over de kwaliteit van het mes. Gerenommeerde fabrikanten hebben meestal gepatenteerde materialen of slijptechnologieën en beschrijven in detail het type en de hardheid van het materiaal.

Besteed aandacht aan de HRC-parameter - dit is het Rockwell-hardheidsniveau. Hoe harder het staal, hoe moeilijker het is om het mes te slijpen, maar het heeft een veel betere duurzaamheid. Hoogwaardige keukenmessen hebben een HRC van 52 tot 56, Japanse Damascus-messen hebben een HRC die hoger dan 60 is en moderne staalsoorten voor de productie van messen kunnen 64 tot 68 HRC bereiken.

 

Wat voor messen heeft u nodig in de keuken?

Een mes van hoge kwaliteit is een investering. Vooral omdat één niet genoeg is. Het goede nieuws is dat slechts drie messen genoeg zijn voor basiskeukentaken. Veel mensen maken de fout om een uitgebreide set messen te kopen, die vervolgens liggen te verstoffen. Vaak kunnen ze voor dezelfde prijs drie basismessen van betere kwaliteit kopen, die betrouwbaar, duurzaam en vooral prettig in gebruik zijn.

Basis keukenapparatuur - 3 messen

 • Koksmes- groot mes voor het serieuze werk
 • groente- en fruitmes - klein mes voor kleine taken
 • broodmes - met gekarteld blad

 

tmp

Katharina Kochová, mede-eigenaar van een familie-slagerij

Hoogwaardige messen mogen in geen enkele keuken ontbreken. Bij een basisset hoort altijd een groot koks- of santokumes, net welke vorm het beste bij u past. Daarnaast een groot gekarteld mes voor brood, maar ook voor zachte groenten en fruit. De derde in de set is een klein recht groentemes of een gebogen dunschiller voor voorbereidings- en schilwerkzaamheden.

 

De basisset messen voor elke keuken

Hieronder vindt u drie soorten messen die niet in de keuken mogen ontbreken. U kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan producten - uit één collectie of van verschillende fabrikanten.

Koksmes

Koksmes

de juiste keuze voor het snijden van vlees, groenten en kruiden

Kies uw koksmes

Broodmes

Broodmes

een gekarteld mes voor brood, zachte groenten en fruit

Kies uw broodmes

 Mes voor groenten en fruit

Mes voor groenten en fruit

een handig, klein mesje voor schillen, snijden en alle kleine taken in uw keuken

Kies een groentemes

 

Soorten keukenmessen

Voor de meeste keukentaken gebruikt u een koksmes, een broodmes en een groentemes. We raden aan om andere soorten messen te kopen, afhankelijk van het voedsel dat u regelmatig in de keuken bereidt. Als u een vis- of gevogelteliefhebber bent, zult u waarschijnlijk veel gebruik maken van een vlees- en uitbeenmes. Houdt u van grillen, dan zult u de set scherpe steakmessen zeker waarderen. Wat voor soort messen kunt u kiezen?

 infographics messoorten

 

Koksmes vs Santokumes

Het kiezen van het belangrijkste mes voor onze keuken heeft vaak de focus van onze aandacht. Het dilemma is of u kiest voor een klassiek koksmes "Duitse stijl" of een modern Japans santokumes. Wat is het verschil tussen deze messen?

Koksmes

Het traditionele grote en meest veelzijdige mes met een lemmet van ca. 20 cm lang en een naar boven gebogen punt wordt gebruikt door de overgrote meerderheid van professionele koks. De snede wordt gemaakt in een zwaaiende beweging, een wieg genaamd. Het mes is scherp en sterk en kan zware uitdagingen aan, zoals vlees uitbenen of harde groenten snijden zoals pompoen en rode biet.

Kies uw koksmes

Santokumes

Het Japanse koksmes onderscheidt zich door zijn scherpte en rechte lemmet met een boogvormige punt. Het is ontworpen voor precieze taken, zoals het snijden van vlees in zeer dunne plakjes of het fijn hakken van groenten en kruiden. Snijden met een santokumes vereist een andere techniek en het mes is niet geschikt om iets in grote stukken te snijden.

Kies uw Santokumes

Onze tip: Als u besluit om slechts één van deze messen te kopen en u bent een liefhebber van de Aziatische keuken, kies dan voor een Santokumes. Als u op zoek bent naar een echt veelzijdig, duurzaam mes, dan is een koksmes van goede kwaliteit de betere keuze.

Vlees- en groentemessen

Kies de soorten messen voor uw keuken op basis van de activiteiten die u vaak doet en welk type mes gewoon beter bij u "past". We komen vaak tegen dat vrouwen kiezen voor een klassiek klein mes voor groenten en kleine klusjes, terwijl mannen kiezen voor een universeel middellang of lang mes om dezelfde werkzaamheden uit te voeren. De overige soorten messen kunnen in 2 groepen worden verdeeld - voor groenten en voor vlees.

Messen voor kaas en groenten

 • groentemes - klein praktisch mes met een lemmet van 6-10 cm
 • universeel mes - dun mes met een lemmet van 10-18 cm
 • schilmes - klein mes met gebogen lemmet is perfect voor het verwijderen van plekken en oneffenheden van tomaten en het schillen van aardappelen.
 • kaasmes  - medium, licht mes met een gekarteld lemmet en dubbele punt. Vaak met gaatjes in het lemmet om te voorkomen dat er zachte kaas aan blijft plakken. U kunt het ook gebruiken voor het snijden van tomaten.

Vleesmessen

 • fileermes  - een mes met een lang en smal lemmet, waardoor u vis perfect kunt schoonmaken en perfecte filets kunt snijden
 • uitbeenmes  - een mes met een kenmerkende slanke lemmetvorm en een recht blad waarmee u zowel gemakkelijk het vlees van de botten kunt snijden, als pezen en vel kunt verwijderen
 • hakmes en slagersmes  - het juiste gereedschap voor het portioneren en snijden van grote stukken vlees en botten
 • steakmessen  - een set steakmessen, perfect bij het serveren van steaks, rosbief en andere vleesgerechten, die moeilijk te snijden zijn met een gewoon mes

 

Hoe moeten messen schoongemaakt worden?

Als u besluit te investeren in een mes van hoge kwaliteit, moet u daar wat aandacht aan besteden. Messen, van staal of keramiek, zijn niet vaatwasmachinebestendig. Stalen messen zijn gevoelig voor corrosie en keramische messen kunnen breken. Vaatwasmiddelen dragen bij aan de microcorrosie van stalen messen. Als u deze messen in de vaatwasser doet, zorg er dan in ieder geval voor dat ze geen andere voorwerpen raken. Het beste is om het mes onder de kraan af te wassen met warm water en ze vervolgens goed af te drogen.

Zo zorgt u goed voor uw messen

 • wassen - was uw messen met de hand af, en droog ze daarna goed af
 • opslag - altijd apart, het is aan te raden om de messen in een messenblok of aan een magneetstrip te bewaren
 • slijpen - regelmatig slijpen maakt het snijden gemakkelijker

 

Messen goed opbergen

Messen mogen nooit in een la met ander bestek bewaard worden. Voor de opslag kunt u kiezen voor speciale lade-inzetstukken, een messenblok of een magneetstrip. Als u eenmaal een mooi mes in huis hebt, zou het zonde zijn om het niet in de keuken te tonen. Magneetblokken en -strips zijn een perfecte oplossing, waardoor de messen altijd bij de hand zijn. Houd er echter rekening mee dat wanneer u een mes wilt gaan gebruiken, u het naar u toe moet trekken en niet naar boven. Anders kunnen ze bot worden. Bekijk ons ruime assortiment magneetblokken en -strips:

Kies een messenblok

 Magnetisch messenblok

Messen slijpen

Met een bot mes snijdt u uzelf makkelijker dan met een scherp mes. Zelfs de beste messen hebben regelmatig onderhoud nodig. Het is voldoende om ze af en toe bij te werken met een wetsteen. Hoe dat moet ziet u in een korte video. Als u de messen op deze manier regelmatig onderhoudt, snijden de messen beter en hoeft u ze minder vaak te slijpen. Professionele koks gebruiken de messenslijper elke dag, maar in een huishoudelijke keuken hoeft dat niet zo vaak. Wanneer slijpen met een wetsteen niet voldoende is voor de messen, kunt u ze naar een professional brengen of een slijper of slijpsteen gebruiken.

Kies een messenslijper